Fokuset og satsingen på beredskap har økt i det norske samfunn, i stat, fylke, kommuner og privat virksomhet. Men man skal heller ikke glemme egenberedskapen, der vi alle har et eget ansvar for å være beredt hvis en ny krise eller katastrofe skulle ramme Norge.
Brosjyre om egenberedskap
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sendte høsten 2024 ut en brosjyre om egenberedskap til alle norske husstander.
I år har vi lansert oppdaterte beredskapsråd til befolkningen. Dette er viktige budskap som vi ønsker at folk får med seg. Derfor sender vi en brosjyre til alle i posten. Ta godt vare på brosjyren og tenk gjennom hvordan du kan styrke din egenberedskap, sier direktør Elisabeth Aarsæther i DSB.
– Mange kommuner gjør en god jobb med å få informasjonen helt ut til grupper med behov for tilpasset informasjon. Men vi klarer ikke å nå alle, så spre gjerne informasjonen du også!, sier hun.
Visuell oppstilling av deler av innholdet som DSB råder hver enkelt av oss til å ha tilgjengelig i hjemmene våre. Foto: Ivar Kvaal / DSB
Brosjyre tilgjengelig på flere språk
Det er flere grunner til at man ikke når alle. Èn barriere er språk. DSB har derfor produsert brosjyrer på mange språk, som er tilgjengelige digitalt og enkle å distribuere og tilgjengeliggjøre for de som trenger dem. Også her spiller hjelpeapparatet en vesentlig rolle med å både kjenne til og dele informasjon om dette, og evt. bistå med å distribuere brosjyrene om det er relevant. Brosjyrene finner du enkelt her. På samme siden finnes en informasjonsfilm på tegnespråk som inneholder vesentlig informasjon om egenberedskap.
Det er også laget en informasjonsfilm på engelsk som enkelt kan distribueres i for eksempel sosiale medier, linkes til på nettsider eller distribueres digitalt.
Klare oss selv i én uke
DSB anbefaler at flest mulig er forberedt på å klare seg selv i én uke ved kriser. Det er fordi kommuner, nødetater og frivillige organisasjoner må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp.
Hensikten med rådene er å hjelpe folk til å dekke de mest grunnleggende behovene i en krise: varme og lys, mat og vann, informasjon og legemidler og hygiene.