Forskning ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) viser at kroppslige plager, som sterk hodepine og smerter i kroppen tidlig i forløpet, gir risiko for at posttraumatiske stressreaksjoner vedvarer over tid.
Tidligere har man trodd at det var motsatt, at posttraumatiske stressreaksjoner gir økt risiko for kroppslige plager. Det finner ikke forskerne i denne studien, skriver NKVTS.
Utøya-studie
Studien er basert på intervjuer med 335 ungdommer som overlevde terrorangrepet mot AUFs sommerleir på Utøya 22. juli 2011. Ungdommene ble intervjuet i tre runder: 4–5 måneder, 24–26 måneder og 32–33 måneder etter terrorangrepet.
–Det er ikke uvanlig å kjenne betydelige kroppslige plager som hyppig hodepine, magesmerter, muskel- og skjellettsmerter eller utmattelse, i etterkant av traumatiserende hendelser. Dette har blitt sett på som normale reaksjoner og ikke vekket bekymring, selv om smertene kan være så plagsomme at det er vanskelig å gå på skolen, delta i fritidsaktiviteter, være sammen med venner, kose seg og så videre, heter det i en omtale av forskningen.
Det er god grunn til å kartlegge og behandle slike kroppslige plager, og ikke forvente at de går over av seg selv, viser nyere forskning.
Viktige tiltak etter traumatiske hendelser:
- Tiltak mot fysiske helseplager for å forhindre at plagene blir kroniske.
- Komme tilbake til en så normal hverdag som mulig (skole, jobb o.l.), for å oppleve trygghet og redusere skadeomfang.
- Sosial støtte viktig beskyttende faktor mot posttraumatiske stressreaksjoner.
- God søvn, sunne måltider og fysisk aktivitet bidrar til å senke stress i kroppen.